Служебният кабинет Донев проведе днес редовното си заседание.  Ето какви решения

...
Служебният кабинет Донев проведе днес редовното си заседание. 
Ето какви решения
Коментари Харесай

МС прие: Създаването на условия за онлайн пиратство става престъпление

Служебният кабинет " Донев " организира през днешния ден постоянното си съвещание. 

Ето какви решения одобри Министерският съвет: 

Министерският съвет одобри отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2023 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, към 31 март 2023 година

С Решение на Министерския съвет беше признат отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2023 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, към 31 март 2023 година.

От общо 108 ограничения със период за осъществяване до 31 март, са изпълнени 39 ограничения. Неизпълнените ограничения са 69. Процентът неизпълнени в период ограничения е 63,9%.

Високият % неизпълнени в период ограничения се дължи на ограниченията, които не са изпълнени в период през 2022 година и са трансферирани от Плана за 2022 година със период за осъществяване до 31 януари 2023 година, както и на честите избори за Народно заседание. 43 от неизпълнените ограничения са законопроекти, множеството от които са импортирани в 48-то Народно заседание, само че не са признати до неговото разформироване. 15 от тези законопроекти са наново признати от Министерския съвет и ще бъдат импортирани в 49-то Народно заседание, незабавно след неговото конституиране.

В Плана за деяние за 2023 година има 53 ограничения, свързани със стартирали процедури за нарушаване по член 258 и член 260 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС). С осъществяването на тези ограничения България ще в профил позволените нарушавания на правото на Европейския съюз, установени от Европейската комисия в границите на 44 процедури.

С цел превъзмогване на недостига при въвеждане на директивите в региона на вътрешния пазар следва да се подхващат незабавни дейности за завършването на процеса на създаването на нужните планове на нормативни актове, както и за решаването на координационните проблеми сред способените ведомства, в това число и на политическо равнище. През 2023 година ще продължи реализирането на засилен настоящ мониторинг в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз на ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейски Съюз в Плана за деяние за 2023 година

Правителството позволи влизане и престояване на научноизследователски транспортен съд на Румъния в морските пространства на Република България

Министерският съвет на Република България одобри Решение за разрешаване влизане и престояване на научноизследователски транспортен съд МАРЕ НИГРУМ на Румъния в морските пространства на Република България в интервала 1-20 май 2023 година за осъществяване на взаимна интернационална научна експедиция в западната част от акваторията на Черно море.

Съвместната научна експедиция е част от плана „ Разработване на оптимална и отворена изследователска поддръжка за Черно море “, финансиран от Европейската комисия по Програма за проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 “ и цели осъществяване на научни проучвания в интерес възстановяване на екологичното положение на Черно море. 

Военнослужещи от Сърбия ще вземат участие в взаимни бойни стрелби на зенитен полигон „ Шабла ”

Министерският съвет одобри решение, с което позволява пребиваването на територията на Република България, с невоенен темперамент, на въоръжени сили на Република Сърбия. Присъствието им е по отношение на провеждането на взаимни бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили (ВВС) „ Шабла ” през 2023 година

Съвместните бойни стрелби са обичайно мероприятие за Военновъздушни сили на двете страни и се организират за поредна година. Участието на военнослужещи от Република Сърбия е планувано в осъществяване на двустранните договорености в региона на военното съдействие.

Община Ивайловград получава държавни парцели за обществени действия

По решение на Министерския съвет Община Ивайловград получава собствеността върху парцели - частна държавна благосъстоятелност на ул. „ Армира “ № 12 в град Ивайловград. Те съставляват 30 жилището и прилежащи към тях изби в жилищен блок №12.

Имотите ще бъдат употребявани за настаняване на жители с открити жилищни потребности. Общината ще би трябвало да трансферира собствеността върху тях на страната, в случай че до пет години от придобиването им не реализира плануваните действия.

Правителството одобри решение за назначение на Сьорен Елербек за почетен консул на България в гр. Есберг, Дания

Министерският съвет одобри решение за назначение на Сьорен Елербек, жител на Кралство Дания, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Кралство Дания и за разкриване на консулство на Република България със седалище в град Есбер и с консулски окръг, обхващащ района Южна Дания, Кралство Дания.

Сьорен Елербек е юрист с над 30-годишен опит в областта на дружественото, частното и интернационалното право. Съдружник е в една от най-старите адвокатски адвокатски фирми в гр. Есбер и в дългогодишната си професионална кариера е построил голям брой партньорства от разнообразни равнища на бизнеса, политическия живот и административното ръководство на район Южна Дания.

Назначаването на Сьорен Елербек за почетен консул на страната ни в Дания ще способства за задълбочаване на съдействието и построяването на нови двустранни партньорства сред България и Дания в сфери от съвместен интерес, включително и в региона на стопанската система и зелената сила.

Кабинетът ще предложи на Народното събрание ратификация на актовете на 27-ия конгрес на Всемирния пощенски съюз

Кабинетът ще предложи на Народното събрание да ратифицира актовете на 27-ия конгрес на Всемирния пощенски съюз. По този метод България ще извърши отговорностите си като страна членка на Съюза.

Ратифицирането на протоколите и конвенцията показва волята на страната ни да бъде част от единната международна пощенска територия, основана и регламентирана от актовете на Съюза и подсигурява правото на българските консуматори да употребяват интернационалните пощенски услуги.

Одобрен е план на съглашение с Босна и Херцеговина за съдействие при бедствия

Министерският съвет утвърди план на Споразумение сред държавното управление на Република България и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за съдействие при бедствия.

Документът дефинира общата рамка за съдействие в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при бедствия, както и изискванията и реда за оказване на доброволна помощ сред страните при положение на злополучие на територията на някоя от двете страни.

Компетентните органи за използване на съглашението са Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на сигурността на Босна и Херцеговина.

В плана на Споразумение са планувани следните форми на съдействие:

- оказване на доброволна помощ и даване на информация при поискване при положение на злополучие или опасност от настъпването му;

- продан на информация, техническа и правна документи, методологична и друга литература, видео и снимков материал, отнасящи се до предварителната защита, готовността и реагирането при бедствия;

- доставяне на избавителните екипи с оборудване;

- образуване и осъществяване на взаимни експертни срещи, семинари, конференции и учения;

- продан на опит и положителни практики;

- образуване на продан и образования на специалисти, в това число продан на лектори и обучители от съответните образователни центрове и институции по искане на всяка от страните;

- взаимно обмисляне, създаване и осъществяване на планове и научни разработки в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при бедствия.

Предвижда се съглашението да се подписа за неустановен период и да влезе в действие от датата на приемане на последното от уведомленията, с които страните се известяват взаимно за осъществяването на съответните си вътрешноправни процедури, нужни за тази цел.

България и Виетнам ще проведат Смесена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие и бизнес конгрес

Министерският съвет утвърди позицията и състава на българската делегация за осъществяване на 24-та сесия на Междуправителствената българо-виетнамска Смесена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие, която ще се организира на 24 и 25 април 2023 година в гр. София. Двете делегации ще бъдат ръководени надлежно от министъра на стопанската система и промишлеността на Република България Никола Стоянов и от министъра на промишлеността и търговията на Социалистическа република Виетнам Нгуен Хонг Зиен.

По време на съвещанието на смесената комисия ще бъде изработен разбор на двустранното съдействие сред България и Виетнам и ще бъдат разисквани вероятностите за задълбочаване на партньорството в региона на търговията, вложенията, енергетиката, туризма, селското стопанство, превоза и известията, научно-технологическото съдействие, културата и други Двете страни ще обсъдят съществуващата нормативна база и нужните ограничения за нейното рационализиране, с оглед поощряване на повече планове в икономическата сфера сред тях.

Предстои да бъде извършен и бизнес-форум, проведен от Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия (ИАНМСП) и Виетнамската организация за поощряване на търговията (VIETRADE), в който ще се включат компании от двете страни.

Правителството се срещна с резултатите от Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по земеделие и риболовство, извършено на 20 март 2023 година в Брюксел, Белгия.

Министрите разгледаха пакет от ограничения на Европейска комисия, ориентиран към възстановяване на устойчивостта и издръжливостта на бранша на рибарството и аквакултурите в Европейски Съюз. Почти всички страни показаха мнение, че настоящата законодателна рамка на Общата политика в региона на рибарството не се нуждае от промяна, а от възстановяване на използването. Обърнато бе и внимание за последствията за риболовната промишленост на Европейски Съюз от препоръчаното последователно унищожаване на дънното тралене в предпазените морски зони. В тази връзка Съветът акцентира нуждата Комисията да обезпечи съответно финансиране за препоръчаните ограничения, като се вземе поради районните особености и дребномащабния лов на риба, както и геополитическите фактори.

Основна тематика на съвещанието бе пазарната обстановка за селскостопански артикули в Съюза, както във връзка с цялостното й положение, по този начин и по отношение на провокациите пред обособени браншове и райони. Акцент беше подложен върху въздействието на вноса на селскостопански артикули от Украйна върху земеделските производители в страните наоколо до спора, както и въздействието на продължаващите високи цени на първични материали като сила, фуражи и торове. По тематиката еврокомисарят Войчеховски осведоми министрите по отношение на предлагането на Комисията за даване на поддръжка посредством спешния запас на земеделските производители в България, Румъния и Полша, които са най-силно наранени от вноса на зърнени и маслодайни култури от Украйна. Основен акцент в българската позиция по тематиката бе идното удължение на либерализирането на търговията с Украйна до юни 2024 година Страната ни още веднъж акцентира, че е солидарна с Украйна, само че това не би трябвало да слага в риск конкурентоспособността на българските аграрни производители. Редица страни, в това число и България, подчертаха нуждата в комерсиалните договаряния да се вземат поради високите стандарти в Европейски Съюз в региона на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия.

В рамките на срещата бяха показани рекомендации от Доклада за бранша на свиневъдството, като те бяха единомислещо подкрепени от министрите на страните членки.

С 25 години се удължава концесионният контракт за находище „ Соката “

С 25 години ще бъде продължен концесионният контракт за рандеман на подземни благосъстояния от находище „ Соката “, област Бургас. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки смяната, поискана от концесионера „ Керамика – Бургас “ АД. Оттам стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.

С днешното си решение Министерският съвет промени също обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която към този момент ще обезпечава осъществяването на всички (а освен паричните) договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял нужната банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

В сходство с днешното решение на Министерски съвет ще бъдат обновени и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности.

Концесионният контракт за находище „ Соката “ е подписан през 2007 година за период от 25 година, като влиза в действие от 17 януари 1997 година От находището се добиват строителни материали - глинести мергели.

„ Макс Ковъринг ” ООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Терес ”

„ Макс Ковъринг ” ООД, гр. София ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Терес ”, ситуирана в землището на с. Горна Кремена, общ. Мездра, обл. Враца. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за една година. За този период титулярят ще вложи 148 300 лева в проучвателните действия.

Създаването на условия за онлайн пиратство става закононарушение

Създаването на условия за онлайн пиратство да стане закононарушение, предлага Министерският съвет. На съвещанието си през днешния ден Министерски съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК). С него се цели наказателно гонене на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство - посредством построяването и поддържането на уеб сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн замяна на пиратско наличие и други действия. Не се планува наказателно гонене на обособените консуматори на пиратски творби.

Законопроектът дава отговор на отправените към страната рецензии по Раздел „ Специален 301 “ от Търговския закон на Съединени американски щати във връзка със отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, най-много в региона на онлайн пиратството.

Създава се нов незаконен състав в чл.172а, алинея 2 от Наказателен кодекс, който включва: построяването или поддържането на осведомителна система или предлагането на услуга на осведомителното общество. Всяко от тези действия би трябвало да е със специфична цел - осъществяване на незаконно посягане по отношение на непознат обект на авторско или сродно на него право. Предлаганото наказване е от 1 до 6 година отнемане от независимост и санкция до 10 000 лв..

Законопроектът цели още да се преодолеят усложненията при следствието и разкриването на незаконни похищения по отношение на голям брой предпазени обекти на авторско или сродно на него право поради нуждата от индивидуализиране на всеки обект или веществен притежател поотделно, преди внасянето на обвинителен акт. Предлагат се два различни количествени критерия, при които закононарушението ще се смята за довършено и ще е допустимо внасянето на обвиняване в съда - парична равноценност (на един или повече от обектите, която да надвишава 10 хиляди лева) или брой наранени обекти (надхвърлящи петдесет броя). Редакцията на член 172а, алинея 2 (става член 172а, ал.З) заменя досегашната режисура за „ огромни размери “.

Променя се и режимът на лишаване на предмета на закононарушението - той ще се лишава в интерес на страната единствено в случай че принадлежи на причинителя. В момента предметът на закононарушението се конфискува без значение от това чия благосъстоятелност е, което може да засегне трети добросъвестни лица.

Със заключителни разпореждания се оферират допълнения в Наказателно-процесуален кодекс и в Закона за специфичните разследващи средства, които разрешават потребление на СРС при закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност по член 172а и член 172 б. Наказателен кодекс.

Съпътстващи промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) уголемяват предметната подготвеност на следователите от Национална следствена работа.

Правителството одобри план на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за чужденците в Република България

На свое съвещание Министерският съвет утвърди план на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за чужденците в Република България (ППЗЧРБ), произлизащо от промените и допълненията на Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), обнародвани в „ Държавен вестник “, бр. 21 от 12 март 2021 година и свързани с даването на право на непрекъснато престояване на чужденци направили вложения или нараснали вложенията си в Република България.

С постановлението се оферират промени в член 39 и член 44 от ППЗЧРБ, регламентиращи редът, по който Българската организация за вложения (БАН) и Министерството на нововъведенията и растежа откриват осъществени вложения с оглед основанията за даване на право на непрекъснато престояване в Република България. Предлага се анулацията на член 39а от ППЗЧРБ, защото наредбата регламентира реда за определяне на вложенията по член 25, алинея 1, т. 8 от ЗЧРБ, които към този момент се откриват от БАИ, заради което производството следва да бъде регламентирано в член 39 от правилника.

Приет е нов Устройствен устав на Българския институт по метрология

Министерският съвет одобри нов Устройствен устав на Български институт по метрология.

Необходимостта от промени в правилника, произтича от вменени нови пълномощия на ръководителя на Института, които не са написани в настоящия до момента организационен устав на БИМ. Те са свързани със Закона за измерванията, Закона за хазарта, Изборния кодекс и Наредбата за средствата за премерване, които подлежат на метрологичен надзор.

Предвижда се с новия устав да се увеличи успеваемостта на активността на ведомството в областите на контрола на средствата за премерване, хазартната активност и техническите устройства за машинно гласоподаване. С приемането му ще се обезпечи и оптимизация на структурата на института.

С новия устав ще се реализира и нужният сложен метод при администрирането на процеси по осъществяване на съществени за ведомството действия и осъществяването на общите пълномощия на ръководителя.

Приета е нова цена за таксите, които се събират от Военно-географската работа за даване на материали, данни и услуги от геодезическия и картографския фонд на МО

Министерският съвет одобри нова цена за таксите, които се събират от Военно-географската работа за даване на материали, данни и услуги от геодезическия и картографския фонд на Министерството на защитата. С постановлението се анулира и цената за таксите, призната с Постановление № 339 на Министерски съвет от 2012 година

Таксите, които се събират от Военно-географската работа, не са обновени от 2012 година Оттогава неведнъж са увеличени минималната и междинната работна заплата за страната, както и разноските за електрическа енергия, външни услуги, материали и консумативи. С приемането на новата цена таксите, събирани от Военно-географската работа, ще бъдат обновени в сходство с осъществяваните разноски.

Правителството одобри смяна в Правилника за устройството и активността на Служба „ Военно разузнаване ”

Министерският съвет одобри Постановление за изменение на Правилника за устройството и активността на Служба „ Военно разузнаване ”. Изменението е обвързвано с понижаване на броя на заместник-директорите на Службата от четирима на трима. Изменението се планува да влезе в действие от деня на обнародването му в Държавен вестник.

Изменя се държавно разпореждане за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на МФ

Правителството утвърди промени в Постановление на Министерски съвет № 480/2022 година за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година

С направените промени се дава опция със средствата по Постановление на Министерски съвет №480/2022 година да се правят разноски през 2023 година, свързани с осведомителни и информационните действия по въвеждане на еврото в Република България.

Одобрена е позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 25 април 2023 година в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

Очаква се министрите да проведат спор за положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на нашествието в Украйна. България още веднъж ще подчертава върху забележителния напън, който вносът от Украйна оказва и ще продължи да оказва върху избрани аграрни пазари в Общността. Страната ни ще запознае участниците в съвещанието с решението на българското държавно управление през идващите два месеца в България да не бъдат допускани близо 20 артикули с генезис от Украйна.

В България има невиждано нарастване на вноса на зърно и семена от маслодаен слънчоглед, а от началото на 2023 година се следи съществено нарастване на вноса на изсъхнало мляко. Налице са компликации за реализацията на създадената българска продукция, повлияна от високите променливи разноски.

Настоящата обстановка на пазара в България и другите страни членки на предна линия все по-ясно потвърждава, че солидарността ни с Украйна и общата ни грижа за обезпечаване на продоволствената сигурност в международен мащаб не следва да слага под риск конкурентоспособността и оцеляването на земеделските ни производители.

Считаме, че са нужни ограничения, които да подсигуряват, че Коридорите на солидарността реализират своята действителна цел - застраховане на доставките от жизненоважни култури за най-нуждаещите се в трети страни. Крайно належащо е да бъде открито стабилно решение в дълготраен проект за гарантиране на конкурентоспособността на европейските аграрни производители и нормализиране на пазара. Държавите членки, в които е открит несъразмерен импорт, водещ до пазарен дисбаланс, следва да имат опцията да вкарат депозитна такса, която след напускането на територията на съответната страна членка да бъде възобновена на вносителя.

Също по този начин в границите на съвещанието министрите ще проведат политически спор по земеделските и горските аспекти на предлагането за Регламент за узаконяване на поглъщанията на въглерод. За България най-важни във връзка с бъдещата рамка за узаконяване са въпросите, свързани с качеството и устойчивостта на прилаганите аграрни и горски практики, в това число продължителността на използването им.

В рамките на Съвета се планува да се организира първото разискване на стратегическите проекти от началото на новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Очаква се Съветът да одобри план на Заключения по отношение на опциите на биоикономиката в подтекста на актуалните провокации със специфичен акцент върху селските региони.

Одобрена е национална позиция за поддръжка на план на Стратегия на Комитета MONEYVAL към Съвета на Европа за интервала 2023 – 2027 година

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на национална позиция за поддръжка на план на Стратегия на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа за интервала 2023-2027 година и на план на Декларация на министри и делегати на управително ниво от страните и юрисдикциите членки на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа.

Подкрепата за одобрение на тези документи е значима стъпка за развиването на Комитета MONEYVAL и общите старания страните и юрисдикциите членки на Комитета MONEYVAL в битката против изпирането на пари и финансирането на тероризма. 

Близо 20 артикули от Украйна, в това число зърно, няма да бъдат допускани в България през идващите два месеца

За интервала от 24 април до 30 юни 2023 година на територията на Република България няма да бъдат допускани избран брой артикули с генезис от Украйна. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание. Забраната се отнася до над 20 артикули. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; изсъхнало мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите артикули през територията на България, ако партидите са в профилирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се позволява разтоварване и претоварването им на територията на страната ни. Забраната не важи и ако в декларацията, съпътстваща пратката, се заявява, че крайната дестинация на товара не е Република България.

Правителственото решение регистрира нуждата от застраховане директното прекосяване през коридорите на солидарността на доставките от жизненоважни храни за най-нуждаещите се в трети страни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР